Monday, 30 May 2016

Review Novel: Mamat Muka Selenga - Aliesha Kirana



SINOPSIS:

Orang cakap, tak kenal maka tak cinta. Tapi kalau baru tengok muka pun dah meluat gila-gila, macam mana nak suka, apatah lagi nak jatuh cinta?

NUR FATIHAH HUSNA - Aku bukanlah nak memilih sangat bab mencari jodoh ni, tapi kalau boleh nak la juga bakal suami aku tu orangnya sedap mata aku memandang, sebab aku nak bersama dia seumur hidup, dan kalau boleh sampai ke syurga! Jadi, tak salah kan kalau aku memilih? Dan nak buat macam mana kalau kategori sedap mata memandang aku itu rupanya macam Kim Soo Hyun, Lee Min Hoo atau paling kurang pun Syarul Ridzwan? Tak salah, kan? Haha. Tapi dalam banyak-banyak pilihan yang ada, kenapa dia juga yang muncul dalam hidup aku? Kenapa mesti dia?


FAHMI NAZARUL AIN - Tengok dari bawah memang dah cukup segak, dengan tingginya macam model, tetapi bila lihat wajahnya, memang selenga habislah. Suara sudahlah macam petir lepas tu tersengih saja kerjanya. Hobi dia pula melalak dua puluh empat jam. Meluat betul aku!

“Saya dah nak tidur tahu tak? Boleh tak kalau main gitar tu esok aje? Tak aman ke jiwa awak kalau tak main gitar dengan menyanyi tu sehari?” - FATIH

“Orang tua-tua cakap, marah tu tandanya sayang.” - FAHMI

Semakin aku menyampah, semakin galak dia mengusik aku. Tapi bila dia senyap, aku pula yang rindu. Aduh kenapa dengan aku ni? Tak mungkin aku boleh suka dekat mamat sengal tu. Tak mungkin!

AYDAN DANIAL- Anak majikan tempat aku bekerja, wajahnya persis jejaka Korea, membuatkan hati aku tergoda tetapi wajah kacak begitu memang wajib jadi playboy ke? Baru saja nak jatuh cinta, jadi berbulu mata tengok dia berkepit dengan perempuan- perempuan tak cukup kain. Tapi manusia boleh berubah, kan? Hehe.

RAIN- Artis porpular tanah air yang segak dan bergaya, digilai ramai peminat tetap di sebalik popularitinya itu dia masih seseorang yang aku kenal, yang terlalu lama aku tidak bersu dan rindukan setengah mati.

Kenapa pada saat aku menanti jodoh persis Korea, dia yang muncul dengan sengihannya tetapi pada saat rasa suka itu baru saja mahu berputik, dia langsung tidak punya tanda mahu luahkan cinta? Adakah dia benar suka atau aku sekadar syok sendiri? Tega betul dia mempermainkan perasaan aku yang rapuh ini. Memang kurang asam jawa betul mamat ni!

Putih- putih melati, merah- merah delima,
Dalam banyak- banyak lelaki, kenapa mesti Mamat Muka Selanga?

____________________________________________________


Hai, Hari ini saya nak try buat review kali ke-2.
K ini daripada penulis favorite saya Aliesha Kirana.
Maaf kalau review ni macam pelik sangat (haha) Al maklum saya memang tak pakar buat review. 
Ni main taram je. 
Hope sudi terima. 
Haha.

Mamat Muka Selenga, Cerita ni berkisarkan tentang Fatihah Husna yang mempunyai taste yang tinggi dalam memilih bakal suami. Haha. Kalau boleh dia ni nak muka orang Korea. *tepuk dahi sambil geleng kepala* One day dia berjumpa dengan Fahmi. Time tu Fahmi ketuk pintu rumah Fatihah Husna sebab nak tanya mak ngah ana ada dekat rumah ke tak. Time tu dia baru sampai dekat KL. Dia tumpang dekat rumah Mak Ngah Ana. So masa dia tanya Fatihah Husna ni, dia cakap 'akak' dekat Fatihah Husna. Haha. Fatihah Husna pun sakitlah hati bila dengar tu. Haha. Sekali jumpa dia dah benci dekat Fahmi a.k.a Mamat Muka Selenga. 

Fahmi punya tempat kerja satu bangunan dengan Fatihah Husna. Best part bila dia gelarkan dirinya abang and panggil Fatihah Husna sebagai 'Husna' dan bukannya 'Fatih' macam orang lain dekat Fatihah Husna sebab hari tu Husna ni tegur Fahmi yang dia ni muda lagi. Hehee... Sweet part bila Fahmi sanggup tak naik motor and tipu Fatihah Husna (cakap motor dia rosak) ikut Fatihah Husna senyap- senyap pi  kerja and balik kerja naik LRT. Heeee.

Fatihah Husna. Kadang- kadang geram dengan perangai dia. Benci sangat dekat si Fahmi. Asal dengan Fahmi je dia cakap kasar huhu. Tapi bila dengan Aydan. Mak aih... Mula sanggup jadi kuli batak (iya ke? bagi akulah huhu) Fahmi tu sabar je. Always senyum. Haihh.. Aku lak suka dekat Fahmi kihkih.

Mana- mana Fatihah Husna pergi mesti ada Fahmi. I love it uhh... Haha. Ada part ni Fatihah Husna macam realize yang dia ni suka dekat Fahmi. Tapi bila dia jumpa dengan Fahmi balik masa dia pindah rumah (ada part yang mana Fahmi dah tak duduk dekat Mak Ngah Ana. Fatihah Husna rindu dekat dia. Pastu kawan si Fatihah Husna ni dah kahwin jadi dia pun pindah rumah) dia macam tak suka lak. Eihhh... Geram lak den bila baca haha. Rasa nak hempuk je si Fatihah Husna ni. Kejap suka Kejap tak. Haha. Main- main dengan hati dia ni haha. 

K. Rasa cukuplah buat review. Penat. Tak tau nak buat camner haha. Hope suka baca. Btw, ada part yang mana Fatihah Husna kena pi Korea sebab dia pernah minta sambung belajar dekat sana. Time diluluskan tu dia berat hati sebab time tu dia dah sure yang dia suka dekat si Mamat Muka Selanga. Haihh... Time dah suka lah dia nak pi Korea -.-'' Haha. Seterusnya boleh dapatkan dalam terbitan Karya seni or mana- mana kedai buku. Kalau susah sangat nak dapat, beli je online. Kalau takut kena tipu, beli je dekat Karya seni punya page. Dia jual online gak. Jangan risau dong ;)

Tamat sudah review saya.
*Tunduk hormat*
Bagi saia cerita ini best.
Bagi anda?
Saia tidak tahu.
Lain orang lain taste.

Salam bakal ramadhan Al Mubarak ;)

Semoga Ramadhan kali ini dapat kita abadikan hari- hari kita dengan penuh bermakna.

Assalamualaikum.

Maaf atas salah dan silap






No comments:

Post a Comment