Thursday, 21 November 2013

Novel: Rahsia Di Sebalik Memori Yang Lalu

Hai Assalamualaikum, semua apa khabar, saya sihat alhamdulillah, novel ni baru prolog ..... cerpen tu pulak in proses sori~ saya akn try mempercepatkan ending cerpen saya ^_^ maaf klu ayat kat citer ni slh n typo... lagipun saya ni memang typo =='' haha sori2 again ye hope korg enjoy bace ^_^ klu ade ape2 yg x ok comment aje ;) insyaallah nnt kite btlkan ^_^

Prolog

“Bang, cuba bawak kereta tu slow- slow sikit, kite nak balik rumah, bukan nak pergi racing” pujuk si isteri kepada si suami. Si suami hanya buat tak tahu sahaja dengan kata- kata si isteri.

“Ayah betul kata ibu, cuba bawak kereta tu slow- slow” sokong si anak. Tetapi si ayah tetap berdegil, dia hanya buat tidak endah sahaja.

Krig! Kirg!

Aduh! Time nilah si telefon nak berbunyi, kacau betullah dedis hati si ayah. Sebelah tangannya kini  memegang stereng dan di sebelah tanganya lagi menggagau mencari telefon bimbit miliknya.

“Abang memandu saja ye biar saya yang ambik telefon tu dan jawab” kata si isteri. Apabila tangannya  ingin mencapai telefan tiba- tiba.

“Tak payah abang boleh ambik sendiri” pangkal si ayah, si anak hanya melihat sambil menggelengkan kepala saja.

Kring! Kring! Telefon itu kembali bebunyi lagi.

Aduh terjatuh kat kaki pulak telefon ni. Si ayah mula mensengetkan sedikit badannya agar tangannya dapat mencapai telefon yang terjatuh di kakinya itu. Tanpa sengaja tangannya yang sebelah memengang stereng kereta terpusingkan stereng kereta itu.

“Ayah pokok!” jerit si anak dan akhirnya.

Dum!

                                       ********************

 “Ayah!” jerit Putri Nur Aqilah. Ya Allah, aku mimpi sahaja, Astaghfirrallahazim. Qilah meraup mukanya. Ya Allah apa makna mimpi ini, Ya Allah sesungguhnya engkau mengetahui, kau pulihlah kembali ingatan ku Ya Allah doa Qilah dalam hati.
“Qilah, are you okay dear?” tanya Datin Dalili Husna selepas membuka pintu bilik tidur anaknya. Kaget dia tadi bersama suaminya Dato’ Afifudin apabila mendengar jeritan anak mereka.  
“Erk... Qilah okay aja mommy, don’t worry just bad dream saja” terang Qilah dengan tenang. Datin Dalili datang ke arah Qilah lalu dia usap- usap kepala Qilah.

“Hurm... mimpi apa tadi?” tanya Datin Dalili dengan kasih sayang.

“Erm.. just mimpi biasa sahaja mommy tak ada apa- apa yang perlu di risaukan lah”

“Kalau begitu, mommy pergi balik ke bilik semula ye”kata Datin Dalili. Qilah hanya mengaggukkan sahaja kepalanya. Selepas itu Datin Dalili mencium dahi Qilah lalu dia keluar daripada bilik Qilah.

“Ya Allah, kau bantulah hambamu ini, sudah lama hamba mu ini helang ingatan, kau sembuhkanlah penyakit ku ini, sesungguhnya hamba mu ini ingin mengetahu siapa diri hamba ini” rintih Qilah lalu dia membaringkan tubuhnya dan menyabung kembali tidurnya.

                                    *************************

-Ain Mat Salleh-

No comments:

Post a Comment